L’Origen dels Bungalows

La paraula bungalow ha arribat a casa nostra amb un origen anglo-hindú. Realment prové de “bangala”, de la llengua hindi que vol dir, “Casa a l’estil de Bengala”. Bengala és una regió a l’oest de la India (l’actual Bangladesh) on les seves cases tradicionals es construeixen utilitzant bàsicament fusta. Bangladesh va ser colònia britànica al s.XVIII, i van utilitzar bungalows per acollir a tota la companyia anglesa, d’aquí el terme anglosaxó (amb “w” afegida).
Aquest tipus de casa (bangala), normalment india1eren petites, de construcció lleugera i d’una sola planta, amb un sostre de palla i una galeria o porxo cobert però obert a l’exterior. Tot i que a l’actualitat a l’India es fan també de xapa d’acer, de bambú o de palla.
Posteriorment, el terme bungalow (bangala o indiabengala) es van utilitzar per les espaioses cases residencials dels oficials britànics. El terme es va popularitzar tant a Gran Bretanya com a Amèrica, en general per a denominar cases de luxe i amb cert exotisme.
De fet, ben poc tenen a veure els “bungalows” americans o australians a l’arquitectura lleugera índia d’aleshores, ja que son capaços de construir barris residencials sencers de cases de luxe, i dir que son construïts amb bungalows.
Els primers dos bungalows construïts a Anglaterra varen ser a Westgate-on-Sea al 1869. Posteriorment l’arquitecte Richard Stanton va ser el primer en construir un barri sencer de bungalows, al 1901 a Haberfield, New South Wales (Australia) i l’estil es va expandir per la resta del país. A la Índia va passar el mateix, i entre altres ciutats, cap als anys 20 es va crear un suburbi a New Delhi (Lutyens Bungalow Zone). En canvi, a Irlanda, el bungalow es la casa més comú construïda al camp o zona rural.
És posteriorment, i a les nostres latituds on apliquem el concepte de bungalow a cases petites, especialment turístiques que se situen en un entorn natural, però no necessariament d’una sola planta, ni de la forma austera que s’entenia en el seu moment original.
Per el seu disseny, un bungalow evita espais superflus i maximitza la seva practicitat en el mínim espai. Actualment el bungalow l’associem amb fusta, acabat rústic, entorn verd i aspecte que incita al descans, a la desconexió i per això s’està convertint en una aposta creixent de turisme.

india3

Son una fórmula de implantació de molt baix impacte visual, ja que es camufla amb la natura, arbres i plantes del voltant. Això a més a més, dóna una privacitat afegida als usuaris del bungalow.
Quina es la diferència entre els bungalows i els hotels?
  • Més independència, llibertat i menys control que en un hotel
  • No subjectes a horaris
  • Espai acollidor, similar a casa

Actualment els bungalows representen un 15% de l’oferta d’allotjament de càmpings, però la xifra va augmentant significativament degut a la demanda creixent dels clients, que la prefereixen per el cost, llibertat i qualitat. El sector cada cop més s’adapta als estàndards europeus, que tenen unes instal·lacions molt preparades per la nova tendència del glamping. (ho veurem en un altre article)

A In Dòmino apostem per el ressorgiment del bungalow com a allotjament de turisme responsable i de qualitat i ens apropem en aquest cas al terme bengala, qui ho diria!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s